11 juli 2019

Tips om energie(kosten) te besparen in de zomermaanden

logo Scholen Besparen energie klein.jpgIn de zomermaand en kunnen scholen veel energie(kosten) besparen door het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen. Het programma ‘Scholen Besparen Energie’ heeft op een rij gezet waar u aan kan denken in deze periode.

Belangrijkste tips:

Verwarming uitschakelen of in de zomerstand zetten
Verwarmingen blijven soms ongemerkt aanstaan in de vakantieperiode of tijdens warme dagen. Bij eenvoudige systemen kunt u de thermostaat laag zetten. Bij weersafhankelijke regelingen kan soms de temperatuur voor de zomergrens en zomerblokkering lager gezet worden. Tijdens de vakantie kunt u de verwarming, koeling en ventilatie op scholen over het algemeen geheel uitschakelen via de regelklok.

Apparatuur uitschakelen tijdens de zomervakantie
Tijdens de zomervakantie blijven apparaten zoals televisies, computers en beeldschermen ongemerkt stroom verbruiken in de stand-by stand. Het volledig spanningsvrij maken van deze apparatuur kan het sluimerverbruik tijdens de zomervakantie beperken.

Koeling beperken door buitenzonwering
Door het tijdig laten zakken van de buitenzonwering kan bespaard worden op de koeling. Indien er geen buitenzonwering is, kan zonwerende folie een uitkomst bieden. Ook hoeft het raam vaak niet open indien airconditioning aanwezig is en moet erop gelet worden dat de verwarming zoals vloerverwarming niet tegelijkertijd nog aanstaat.

Licht uitzetten bij voldoende daglicht
Tijdens de zomerperiode is er meer daglicht dan in de winter. Vaak kan het licht overdag uit in lokalen met voldoende raamoppervlak of kan de lichtgroep in de buurt van het raam uit. Dit kunt u handmatig doen of door middel van een daglichtsensor.

Ondersteuning vanuit Scholen Besparen Energie

Het programma ‘Scholen Besparen Energie’ ondersteunt scholen bij het nemen van laagdrempelige vormen van energiebesparingen. Op de website Scholenbesparenenergie.nl vindt u meer informatie, tools en tips, en kunt u kosteloos advies aanvragen van ‘Energiebespaarders’. Zij komen bij u langs en kijken samen met u welke (eenvoudige) stappen u kunt zetten die weinig kosten, maar waar u relatief veel geld mee kunt besparen. Wilt u direct zelf aan de slag? Vraag dan hier het gratis startpakket aan!