Een nieuw leven voor het oude gebouw van OBS De Piramide

Voor het ontwerpend onderzoek 'Een nieuw leven voor bestaande scholen in Schalkwijk' van Mevrouw Meijer hebben drie architecten plannen gemaakt om oude basisscholen op te knappen. Bij OBS De Piramide locatie Boerhaave konden die plannen door geldgebrek als enige van de drie scholen niet doorgaan. Als pleister op de wonde kreeg de school € 470.000 om de ergste problemen op te lossen. Het schoolbestuur vulde dat aan tot ruim 6 ton. Jan Aalberts, hoofd huisvestingszaken Stichting Spaarnesant: "Daarmee konden we elementen uit dat onderzoek toch realiseren."

OBS De Piramide is een zogenoemde patioschool uit de vroege jaren 70, met grote lichte lokalen en brede gangen. Met de gebouwtechnische conditie van de school was niets mis. Het binnenklimaat voldeed aan Frisse Scholen klasse C en het gebouw zat goed in de verf. "We wilden geen klimaatsysteem of zo. Het was alleen een ontzettend deprimerend ouderwets gebouw en daar wilden we graag wat aan doen."

Gedurende de zomervakantie van 2016 is de binnenzijde van de school ingrijpend verbouwd. De grootste van de twee patio's is overdekt, waardoor een grote gemeenschappelijke ruimte is ontstaan. De gangeinden, waar toiletten zaten, zijn opengebroken en voorzien van gekleurde ramen. Daardoor is er een verbinding met buiten en voelt het ruimer. Een nieuwe kleurstelling zorgt voor een hedendaagse uitstraling. "Het is een behoorlijk ingrijpende verbouwing geweest, vooral het overdekken van de patio. Maar het is een belangrijke stap geweest om het gebouw weer up-to-date te krijgen."

De buitenzijde is na de schoolvakantie aangepakt. Het groen is gesnoeid, er staat een hek om de school en het gebouw heeft frisse kleuren gekregen. "Het is een totaal nieuw complex geworden, dat er veel beter verzorgd uitziet. Dat is voor de buurt ook fijn." In 2021 zullen de rest van de oorspronkelijk geplande werkzaamheden worden uitgevoerd: een nieuwe entree en het herbestemmen van een vrijstaand kleutergebouw.

  • Type gebouw

    PO

  • Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

    114

  • Actief betrokken

    Schoolbestuur
    Leerkrachten
    Locatiedirecteur
    Facilitair manager

  • Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

    1965

  • Jaar van de verduurzaming

    2016

  • Aantal m2 BVO

    775 + 80 (patio)

  • Positief betrokken marktpartijen
  • Type maatregelen

    Gebouw aanpassen

Modernisering schoolgebouw

Welke maatregel heeft u getroffen?
Het schoolgebouw heeft een cosmetische behandeling ondergaan. Afgesloten gangeinden zijn voorzien van ramen, een patio is overdekt en geschikt gemaakt als gemeenschappelijke ruimte, en er zijn moderne lichte kleuren aangebracht. Het gebouw wordt nu lichter en ruimer ervaren. Aan de buitenzijde is het gebouw zijn frisse kleuren aangebracht, het groen is verzorgd en er staat een hek om de school. Dat alles geeft het gebouw een nette uitstraling.

Welke eenmalige kosten gingen hiermee gepaard en hoe heeft u deze gefinancierd?
Deze metamorfose heeft een kleine € 700.000 gekost. Dat is door de gemeente en door het schoolbestuur bekostigd.

Wat zijn de effecten van de installatie van de opknapbeurt op het binnenklimaat, het energieverbruik en de exploitatielasten?
Technisch is er niet zoveel gebeurd, dus de effecten op het energieverbruik en de exploitatiekosten zijn minimaal. De frisse lichte kleuren en de betere verbinding met buiten hebben wel een positief effect op het binnenklimaat.

Heeft u uw doel bereikt?
Het doel is bereikt.

Welke partijen hebben een positieve bijdrage geleverd aan dit resultaat?
Serge Schoemaker Architects

TOP
De opknapbeurt heeft gezorgd voor een ware metamorfose.


Impressie praktijkervaring

Gerelateerde items