BS De Vink is in de ban van energiemonitoring
Ruimtelijk is er niks mis met het nieuwe gebouw van basisscholen De Vink en Het Kompas. Met veel licht en hoge ruimtes is het prettig gebouw, waar iedereen zich meteen thuis voelt. Maar gebouwtechnisch ging er na de oplevering veel mis. Er kwamen scheuren in de vloer, ramen en deuren trokken krom en het dak ging lekken. Die schade is hersteld, maar het gebouw is door de gemeente nog niet overgedragen aan de scholen.
De energierekening kwam daardoor ook terecht bij de gemeente, die deze doorbelastte aan de scholen. Ter controle heeft de conciërge van De Vink en Het Kompas de meterstanden wel altijd genoteerd. De verbruikswaarden leken te mooi om waar te zijn, zegt Romy Schneider, bestuurslid van de Stichting voor Katholiek en Openbaar Onderwijs in Noord-Hofland. "Toen de eerste rekening kwam schrokken we enorm, want het werkelijke verbruik is een veelvoud van wat de meters aangeven. De meterstand moet worden vermenigvuldigd, alleen is niet precies bekend met hoeveel."
Om de oorzaken van het hoge energieverbruik te achterhalen werd een digitaal monitoringabonnement afgesloten. Daarmee is het verbruik per kwartier af te lezen. "Dat is een groot succes. Inmiddels zijn we allemaal een beetje verslaafd aan energiemonitoring, want uit die curves is veel informatie te halen." Het gecontracteerde vermogen (de capaciteit die altijd ter beschikking moet staan) was bijvoorbeeld dubbel zo hoog dan er ooit verbruikt werd. "Daar betaal je vaste lasten voor. Wij hebben dat meteen naar beneden bijgesteld. Dat scheelt ons € 150 per maand, ofwel € 1.800 per jaar."
De energiemonitoring laat ook zien dat er 's nachts teveel apparatuur aan staat. "De installaties zijn niet afgestemd op de gebruikstijden van het gebouw. Computers, vaatwassers, verlichting, etc. kunnen best uit." Langzamerhand worden de instellingen nu geoptimaliseerd. Door in de zomervakantie het ventilatiesysteem uit te zetten is in 2016 al 22% op elektriciteit bespaard vergeleken met de voorgaande jaren. Energiezuinige verlichting en bewegingssensoren in de lokalen, gangen en toiletten moet ook veel kunnen opleveren, maar dat vergt wel een investering. "We zitten midden in dat proces en we hebben nog een flinke weg te gaan. Als we in de buurt willen komen van wat de overheid vergoedt moeten we in totaal 30% besparen. Dat is een grote uitdaging, maar we zijn op de goede weg."