Eben Haëzerschool wordt minder warm

Het binnenklimaat in de Eben Haëzerschool uit Hollandscheveld werd in 2008 door de GGD één van de als slechtste van de gemeente Hoogeveen beoordeeld. Als onderdeel van een gemeentelijke pilot werden diverse maatregelen genomen. De buitenschil werd geïsoleerd en er kwamen een zuinige CV-ketel, een ventilatiesysteem, nieuwe verlichting en zonnepanelen. Directeur Dirk Schipper: "Daardoor is het binnenklimaat in de school aanzienlijk verbeterd."

Te weinig ventilatiemogelijkheden waren de voornaamste oorzaak van de slechte luchtkwaliteit in de school. Door het ontbreken van isolatie kon het 's zomers bovendien ontzettend warm worden en in de winter moest er flink worden gestookt om het warm te krijgen. Het temperatuurprobleem in de zomer zou door een witte dakbedekking voor een deel verholpen kunnen worden. “Er waren wel wat meerkosten, maar de kwaliteit is vergelijkbaar met zwart bitumen en het zou flink wat rendement op moeten leveren. Dus we hebben besloten om dat te doen.”

Volgens deskundigen kan zwarte dakbedekking in warme periodes een temperatuur van wel 80 graden celsius bereiken. Een deel van die warmte dringt het gebouw binnen, ook als er isolatie aanwezig is. Het witte oppervlak blijft 40 graden koeler. Binnen in het gebouw kan dat maximaal vijf graden schelen. "Of dat werkelijk zo is durf ik niet te zeggen. Het kan nog steeds wel erg warm worden in de school. Of het zonder dat witte dak nog warmer zou worden kan ik niet beoordelen."

RTV Drenthe maakte een reportage over het witte dak.

 • Type gebouw

  Primair onderwijs

 • Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

  140

 • Actief betrokken

  Directeur
  Schoolbestuur

 • Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

  1970

 • Jaar van de verduurzaming

  2011

 • Aantal m2 BVO

  865

 • Gebruikte hulpmiddelen

  UKP-NESK
  EBA-rapport

 • Type maatregelen

  Isolatie
  Binnenklimaat
  Energiebeheer

Witte dakbedekking

Welke maatregel heeft u getroffen?
Op het dak is wit bitumen aangevracht. Dat weerkaatst het zonlicht, waardoor het dak veel minder warm wordt.

Welke eenmalige kosten gingen hiermee gepaard en hoe heeft u deze gefinancierd?
Wit bitumen is iets duurder dan normale zwarte dakbedekking. De kosten zijn betaald door de gemeente en het schoolbestuur.

Wat zijn de effecten van het witte dak op het binnenklimaat, het energieverbruik en de exploitatielasten?
Het dak is onderdeel van een groot aantal isolatiemaatregelen. Welk effect het heeft is niet te zeggen. Alle maatregelen samen zorgen ervoor dat het minder warm is in de school. Ook is het energieverbruik flink gedaald.

Heeft u uw doel bereikt?
Ja

Mechanische ventilatie

Welke maatregel heeft u getroffen?
In de school is een mechanisch ventilatiesysteem geplaatst.

Welke eenmalige kosten gingen hiermee gepaard en hoe heeft u deze gefinancierd?
De kosten maken deel uit van een renovatieplan met meerdere maatregelen. Die zijn door de gemeente en de schoolbesturen bekostigd.

Wat zijn de effecten van de installatie van het ventilatiesysteem op het binnenklimaat, het energieverbruik en de exploitatielasten?
Het binnenklimaat is verbeterd. Er wordt wel meer energie verbruikt, maar dat wordt gecompenseerd door 58 zonnepanelen.

Heeft u uw doel bereikt?
Ja


Gerelateerde items

Praktijkvoorbeelden