OBS De Achtbaan Moordrecht

Bij OBS De Achtbaan is in 2011 een decentraal ventilatiesysteem onjuist geplaatst. De fabrikant heeft die problemen opgelost. Het onderhoud van het systeem is ondergebracht bij een gespecialiseerde installateur. Directeur Marjan de Graas: "Dat onderhoud is belangrijk. Bij ons komt elk half jaar een monteur langs die de instellingen controleert, alles uitzuigt, schoonmaakt en de filters vervangt.

OBS De Achtbaan is een typische jaren negentig school met kleine lokalen, kleine ramen en dus weinig frisse lucht. De CO2-waarden waren er veel te hoog. Dankzij de EBA-subsidie kon een ventilatiesysteem met warmteterugwinning worden aangeschaft. "Wij hebben gekozen voor een systeem van Itho, dat speciaal ontwikkeld is voor scholen."

In elk lokaal hangt een ventilatieunit. Docenten kunnen aan een controlelampje zien of het apparaat goed werkt. De systeeminstellingen zijn centraal geregeld en alleen met een code te wijzigen. "Wij willen dat het systeem alleen door deskundigen wordt bediend. Dat hebben we uitbesteed, evenals het onderhoud. Dat is belangrijk, want als je dat niet goed doet heb je alsnog geen frisse lucht."

De Graas is blij met het systeem. De grote pijpen op het dak zijn misschien niet zo heel fraai, maar in de klas is een fris en comfortabel binnenklimaat en daardoor zitten er geen slaperige kinderen meer in de klas.

 • Type gebouw

  Primair onderwijs

 • Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

  268

 • Actief betrokken

  Directeur

 • Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

  1997

 • Jaar van de verduurzaming

  2011

 • Aantal m2 BVO

  1320

 • Gebruikte hulpmiddelen

  EBA subsidie

 • Positief betrokken marktpartijen
 • Type maatregelen

  Ventilatie en luchtbehandeling

Ventilatie

Welke maatregel heeft u getroffen?
Een decentraal systeem met warmteterugwinning geplaatst voor ventilatie en luchtbehandeling.

Welke eenmalige kosten gingen hiermee gepaard en hoe heeft u deze gefinancierd?
Het systeem kost €72.000 en dat is gefinancierd gebruikmakend van €50.000 subsidie.

Wat zijn de effecten van de installatie van het ventilatiesysteen op het binnenklimaat, het energieverbruik en de exploitatielasten?
Het systeem zorgt voor frisse lucht en een comfortabel binnenklimaat. Het CO2-niveau blijft onder de 1.000 ppm.

Heeft u uw doel bereikt?
Het doel is bereikt, we zijn er heel blij mee.

Welke partijen hebben een positieve bijdrage geleverd aan dit resultaat?
Itho Daalderop

TOP
Vanaf het moment waarop de fabrikant zich met het systeem ging bemoeien werkt het uitstekend.

TIP
Het systeem moet bediend worden door mensen die er verstand van hebben. Zorg daarnaast voor een goed onderhoudscontract. Bij ons wordt het filter elk jaar vervangen en het systeem elke zes maanden schoongemaakt. Dat geeft een hoop stof, dus dek computers en digiborden goed af.


Impressie praktijkervaring

Gerelateerde items