Rudolf Steiner School

Toen de plannen voor een nieuwe MFA strandden kon de Rudolf Steiner School in Krimpen aan den IJssel duurzaam worden gerenoveerd. Het gebouw is de komende twintig jaar weer prima geschikt voor onderwijs. Docent Caroline Luijendijk: "Het gebouw heeft meer allure gekregen. Het is ook een veel behaaglijker gebouw geworden en vooral de entree is veel lichter."

Voor de aanpassingen op het gebied van duurzaamheid heeft het schoolbestuur gebruik gemaakt van het Green Deal traject voor de verduurzaming van scholen. De renovatie ging veel verder dan alleen een opknapbeurt van de binnen- en buitenkant. Het pand is grondig geïsoleerd, er is dubbele beglazing en er is een luchtbehandelingssysteem geïnstalleerd. Het nieuwe dak is voorzien van 70 zonnepanelen. Die leveren 17.000 kWh op, voldoende voor het totale energieverbruik van de school. Rondom de school zijn twee groene schoolpleinen aangelegd, een cadeautje van de ouders. "Zij hebben met een minimaal budget een prachtige natuurspeelplaats gemaakt."

Caroline Luijendijk was tijdens de renovatie aanspreekpunt voor de school. Zij werd betrokken bij allerlei praktische zaken over de inrichting, maar ook bij de planning. Tijdens de werkzaamheden aan de buitenkant gingen de lessen gewoon door. Dat ging in goed overleg met de aannemer. Als de kinderen bezig waren met een toets maakten ze gewoon even geen herrie. Toch was het een pittige periode, vooral toen de binnenkant werd opgeknapt. "We hebben een half jaar flink moeten improviseren. Een deel van de kinderen heeft een tijdlang les gehad in de aula en in vergaderruimtes."

Iedereen bij de Rudolf Steiner School is blij met deze duurzame oplossing. Er is 7 jaar gesproken over een nieuwe MFA, waar de school deel van zou uitmaken. "In de MFA zouden we op grond van het leerlingenaantal veel minder ruimte krijgen.We zitten nu bovendien op een heel mooi plekje met veel groen om de school. Dus wij zijn ontzettend blij dat de plannen van het MFA zijn afgeblazen en wij toch subsidie hebben gekregen om te verbouwen."

 • Type gebouw

  Primair onderwijs

 • Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

  110

 • Actief betrokken

  Gemeente Krimpen aan den IJssel

 • Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

  1958

 • Jaar van de verduurzaming

  2015

 • Aantal m2 BVO

  1036

 • Gebruikte hulpmiddelen

  Advies van Ruimte OK.

 • Type maatregelen

  Isoleren
  Verlichting
  Energie opwekken

Isolatie

Welke maatregel heeft u getroffen?
Het dak, de muren (spouw), de betonnen vloer zijn geïsoleerd. De ramen zijn voorzien van HR++ glas.

Welke eenmalige kosten gingen hiermee gepaard en hoe heeft u deze gefinancierd?
De kosten maken deel uit van de totale renovatie ter waarde van €500.000, De renovatie is gezamenlijk door de gemeente en het schoolbestuur gefinancierd.

Wat zijn de effecten van de installatie van de isolatie op het binnenklimaat, het energieverbruik en de exploitatielasten?
De isolatie zorgt ervoor dat de verwarmingskosten zijn gedaald. Met hoeveel is nog niet te zeggen. In de school is het een stuk behaaglijker geworden.

Heeft u uw doel bereikt?
Ja, het doel is bereikt.

Zonnepanelen

Welke maatregel heeft u getroffen?
Er zijn 70 zonnepanelen op het dak geplaatst.

Welke eenmalige kosten gingen hiermee gepaard en hoe heeft u deze gefinancierd?
Eenmalige kosten zijn €32.000. Die zijn onderdeel van de totale renovatie, die door de gemeente en het schoolgebouw samen is bekostigd.

Wat zijn de effecten van de installatie van de zonnepanelen op het binnenklimaat, het energieverbruik en de exploitatielasten?
De panelen leveren in totaal 17.000 kWh. Dat is ruim voldoende om alle elektrische apparaten in de school van stroom te voorzien. De school is dus elektrisch energieneutraal. Dat heeft een positief effect op de energierekening.

Heeft u uw doel bereikt?
Ja.

Bewegingssensoren ventilatie

Welke maatregel heeft u getroffen?
In de klaslokalen zijn bewegingssensoren geplaatst waarmee onder anderen het ventilatiesysteem wordt aangestuurd.

Welke eenmalige kosten gingen hiermee gepaard en hoe heeft u deze gefinancierd?
De kosten zijn onderdeel van de totale renovatie en door de gemeente en het schoolbestuur betaald.

Wat zijn de effecten van de installatie van bewegingssensoren op het binnenklimaat, het energieverbruik en de exploitatielasten?
De sensoren zorgen ervoor dat het ventilatiesysteem alleen draait als er kinderen in de klas aanwezig zijn. Dit levert een beparing op in het energieverbruik en heeft een positief effect op de levensduur van het ventilatiesysteem.

Heeft u uw doel bereikt?
Ja


Impressie praktijkervaring

Gerelateerde items