Wit dak zorgt voor hogere opbrengst zonnepanelen

Voorafgaand aan het plaatsen van 250 zonnepanelen op het VWO-gebouw van ORS Lek en Linge in Culemborg is het dak in orde gemaakt. De dakbedeking was 20 jaar oud en moet het nog eens minstens 20 jaar volhouden - de verwachte levensduur van de zonnepanelen. Facilitair manager Manus Koning: "Wij vonden het verstandig om eerst die daken in conditie te brengen. Want als die panelen er op liggen kun je er veel moeilijker bij."

Aanvankelijk was gekozen voor een extra laagje wit bitumen, maar dat beviel niet goed. De kleur was een beetje grauwig wit, het vervuilde vrij snel en er was lekkage. Vooral vanwege die lekkage werd naarstig gezocht naar een andere oplossing. Uiteindelijk is besloten om een witte coating aan te laten brengen. "Ik heb Cool Roofs gevonden via internet. Hun coating is spierwit. Het dak moet 20 - 30 jaar beschermd zijn tegen de hitte van zonnestralen en tegen lekkage."

In de zon kan een zwart dak in de zomer opwarmen tot ruim 80 graden Celsius. Met een witte coating wordt het hooguit een graad of 30. Daardoor wordt het binnen in het gebouw minder warm. Die lagere temperaturen zijn ook gunstig voor de zonnepanelen. Uit onderzoeken blijkt dat de efficiency van zonnepanelen door de lagere temperatuur op een wit dak een paar procent hoger is dan op een zwart dak. "Hoewel dat niet de reden is geweest om een witte coating te nemen, is het natuurlijk wel mooi meegenomen."

 • Type gebouw

  VO

 • Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

  1.000

 • Actief betrokken

  Schoolbestuur
  Locatiedirecteur
  Facilitair Manager

 • Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

  1994

 • Jaar van de verduurzaming

  2016

 • Positief betrokken marktpartijen
 • Type maatregelen

  Energie opwekken
  Isoleren

Dak verbeteren

Welke maatregel heeft u getroffen?
Een deel van het dak heeft een witte coating gekregen. Wij vonden het belangrijk dat de daken in goede conditie verkeerden voordat we er zonnepanelen op lieten leggen. De witte coating beschermt het dak  tegen lekkage en zorgt ervoor dat de temperatuur door zonnestraling minder hoog wordt dan van zwarte daken. Dat heeft een positief effect op het rendement van de zonnepanelen.

Welke eenmalige kosten gingen hiermee gepaard en hoe heeft u deze gefinancierd?
De coating is aangebracht op ongeveer 500 vierkante meter dak. Dat heeft minder dan € 20.000 gekost en de school heeft het zelf gefinancierd.

Wat zijn de effecten van het witte dak op het binnenklimaat, het energieverbruik en de exploitatielasten?
Wij hebben geen effecten geconstateerd op het binnenklimaar, energieverbruik of exploitatielasten.

Heeft u uw doel bereikt?
Het doel is bereikt. Het dak is voor 20 - 30 jaar in goede conditie.

Welke partijen hebben een positieve bijdrage geleverd aan dit resultaat?
Cool Roofs

TIP
Zorg ervoor dat het dak in goede conditie is voordat je zonnepanelen plaatst. Als die panelen er op liggen kun je er 20 jaar lang niet zo gemakkelijk meer bij.

Zonnepanelen plaatsen

Welke maatregel heeft u getroffen?
Als ORS Lek en Linge hebben wij op onze vijf locaties in totaal 1.038 zonnepanelen geplaatst.

Welke eenmalige kosten gingen hiermee gepaard en hoe heeft u deze gefinancierd?
De eenmalige kosten zijn ongeveer € 300.000. Dat heeft de school zelf bekostigd.

Wat zijn de effecten van de installatie van de zonnepanelen op het binnenklimaat, het energieverbruik en de exploitatielasten?
Op drie locaties leveren de panelen naar verwachting 55 megawatt per jaar. Op de andere twee locaties moet de opbrengst 33 megawatt zijn.

Heeft u uw doel bereikt?
Ja, de panelen leveren energie. Het is nog te vroeg om te beoordelen of de jaaropbrengst ook werkelijk wordt gehaald.

Welke partijen hebben een positieve bijdrage geleverd aan dit resultaat?
Zon & Zo

TOP
De panelen leveren energie.


Impressie praktijkervaring

Gerelateerde items